MyBBDestek.Com - MyBB Resmi Türkçe Destek Sitesi

Tam Versiyon: MyBB Tema Yapımı (Arno'dan Geniş Kapsamlı Anlatım)
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Tabiyki MyBulletinBoard forum sistemiyle ilgilenen tüm site sahipleri kendi sitelerine özel bir dizayn isterler. Bunu yapmanın iki yolu vardır. Ya bir webdizayner ile anlaşıp siteye özel tema yaptırılır, ya da iyi yada kötü bir dizayner olunur. Benim şuan üzerinde durduğum konu en azından MyBB için bir dizayner olabilmektir. Bunun için uzun ve açıklamalı bir anlatım yapmak istedim. Umarım bu konuda herkese yeterli bilgiyi verebilirim.

Başlamadan Önce:

Eğer iyi bir webdizayner olmak istiyorsanız en azından HTML ve CSS kodlarını iyi bilmeniz gerekmektedir. Böylece hem yapabileceğiniz şeylerin sayısı artar hem de benim anlatmakta olduklarımı çok rahat şekilde kavrarsanız. Bundan ötürü linklerini verdiğim bölümleri iyice kavramanızı sizden rica ediyorum.

http://www.mybbdestek.com/forum/Web-Tasa...-1145.html
http://www.mybbdestek.com/forum/HTML-ile...t-495.html
http://www.mybbdestek.com/forum/-Html-De...t-317.html

(Şuan için CSS için uygun bir konu bulamadım. Kısa bir süre içerisinde bir döküman bulur veya hazırlarım.)

Yukarıda bulunan linkteki konuları güzelce incelediyseniz artık tema yapımına geçebiliriz...
Öncelikle temayı yaparken temada kullanacağımız renk, boyut, yazıtipi dekarosyonu vb. özelliklerin nasıl ayarlandığını anlatmakla başlamak istiyorum. (Bu anlatımlarım bittikten sonra biraz da kalıpların düzenlenmesinden bahsedeceğim.)

Şimdi tema bölümünü genel olarak tanıyalım.

Admin KP-->Tema-->Düzenle/Sil-->(Düzenlemek İstediğiniz Temanız) Tema Stili Düzenle *Git*

Şimdi MyBB sisteminin tema düzenleme bölümüne girmiş bulunmaktasınız. Şimdi buradaki bölümlerden kısaca bahsedelim (Genel olarak bizim kullanacağımız bölümleri yazıyorum):

Genel Seçenekler:Temanızın adını, bu temanın hangi kullanıcılara gösterileceğini belirlediğiniz bölümdür.
Tema Seçenekleri: Bu bölümden temanızın kullanılmasını istediğini kalıp kümesini, logonuzu ve temada kullanılacak resimlerin bulundupu genel klasörü seçebilirsiniz.
Gövde: Bu bölümde sitenin asıl arkaplanının çeşitli özelliklerini düzenleyenbilirsiniz.
Sayfa Kapsayıcı: Bu bölümden ise forum başlıklarının arkaplanın özelliklerini düzenleyebilirsiniz.
Tablo Başlıkları, Tablo Alt Başlıkları: Forum Kategorilerinin belirginleştirilmesi için kullanılan bölümlerin özelliklerini buradan düzenleyebilirsiniz.
Değişen Tablo Satırı Alt, Değişen Tablo Satırı Üst: Bu bölümlerden forumların bulunduğu alanların arkplan rengi vb. özellikleri düzenleyebilirsiniz.
Ek CSS: Bu bölümden ise farklı birşeyler yapmak için css kodlarını kullanarak farklı stiller oluşturabiliriz.

Şimdi tema düzenlemedeki bölümlerde kısaca bahsettiğimize göre bu bölümlerin kullanımı ve özelliklerini daha ayrıntılı bir şekilde anlatmaya başlayabiliriz...
Temamızı oluştururken kullanacağımız en genel özellikleri bu bölümden belirleyeceğiz.

Öncelikle bu bölümün bir resmini koymak istiyorum. Böylece bahsettiklerimin tam olarak neresi olduğunu daha rahat anlayabilirsiniz.

"Adı:" Bölümüne temanıza herhangi bir ad koyabilirsiniz. (Resimde MyBB Default olarak konulmuş durumda)

"Orjinal Tema:" Bu bölümü değiştirmenizi önermiyorum. Bu bölümü değiştirdiğinizde hazırlamakta olduğunuz tema başka bir temanın alt teması olacaktır. Bundan dolayı ana tema olan "MyBB Master Style" in alt teması olarak kullanmanız doğru olacaktır.

"İzin Verilen Gruplar:" Bu bölümden hazırladığınız temayı hangi kullanıcı kullanıcı gruplarının kullanmasını istediğinize karar verirsiniz. (Normal olarak "Tüm Gruplar" seçilmektedir.)

"Kalıp Kümesi:" Bu bölümden temanız için kullanmak istediğiniz kalıp kümesini seçebilirsiniz. Genellikle her tema için ayrı bir kalıp kullanılır. Fakat herhangi bir temanın aynı düzende fakat farklı bir rengini de yapmak isterseniz bu temalar için aynı kalıp kümesini kullanabilirsiniz.

"Resim Klasörü:" Temanızda kullanmak istediğiniz resimlerin bulunduğu klasörü buradan belirtmeniz gerekmektedir. Örneğin arno adlı bir tema yapmak istiyorsam öncelikle FTPye girip images bölümünde arno adlı bir klasör oluşturup kullanacağım resimleri buraya yükledikten sonra bu bölüme gelip Resim Klasörü olarak images/arno olarak belirtmem gerekmektedir. Bu images/arno olarak belirlediğimiz yer aslında kalıplarda $theme['imgdir'] kodu yerine geçip FTPdeki resimlerin kullanıcıların tarayıcılarında gösterilmesini sağlar.
Not: Bazı serverlar büyük küçük harf uyumuna hassas olduklarından dolayı lütfen burada FTPde oluşturduğunuz klasörün isimi ile aynı şekilde yazınız.

"Forum Logo:" Bu bölümden ise forumunuzun logosunun FTP yolunu girmeniz gerekmektedir. Örneğin: images/arno/logo.jpg şeklinde yazarsanız FTPde images/arno klasörü içerisindeki logo.jpg resimi kullanıcıların tarayıcılarında gösterilecektir.

"Tablo Aralıkları" ve "İçTablo Kenarlık Genişliği": Bu bölümlerden tabloların boyutlarını düzenleyebilirsiniz. Normal olarak bu değerler 4 ve 1dir.

Genel Seçenekler ve Tema Seçenekleri bölümlerini öğrendik. Şimdi temamızın düzenlenmesine geçebiliriz...
Bundan sonraki her bölümde kullanacağımız ortak bölümler olduğu için onları her seferinde ayrı ayrı değil bir kerede tanımlamak istiyorum.

Resimdeki alanların çoğu bölüm için ortak olduğunu mutlaka fark etmişsinizdir. Bu bölümler içinde bu alanlara yazılanlar aynı görevi yapmaktadırlar.

"Arkaplan" Çalışılan bölgenin arkaplan rengini veya resmini buradan belirlersiniz. Bu bölümde temel renkleri (ingilizce olarak) hex kodlarını veya kullanmak istediğiniz bir resimi belirleyebilirsiniz. Renk olarak yazacaksanız örneğin red yazarsanız kırmızı olacaktır. Hex kodu yazarsanız örneğin #FFFFFF beyaz olacaktır. Ama buraya bir resim koymayı düşünüyorsanız bazı css kodlarını bilmenizde fayda vardır. Örnek olarak bir iki tanesinden bahsetmek istiyorum.

Kod:
url(images/arno/background.gif)

Şeklinde yazarsanız arkaplan olarak bulunduğu tablo içerisinde hem x hem de y ekseninde images/arno/background.gif resmini tekrarlayacaktır.

Arkadaşlar konunun dağılmaması için bu konu yoruma kapalı olacaktır. Zamanla da güncellenecektir...

Konuyla ilgili görüş ve önerilerinizi belirtmek için aşağıda bulunan linke tıklamalısınız:

http://www.mybbdestek.com/forum/tema-yap...-4234.html
Referans URL